Iedereen brengt ongeveer een derde van zijn leven door op zijn werk. Dat is meer tijd dan we met vrienden en familie samen doorbrengen. Klinkt eng, hè? Niet als we die uren gelukkig en tevreden doorbrengen.

Volgens een studie is een bevredigend werkleven het op twee na belangrijkste dat de meeste mensen gelukkig maakt. Op de tweede plaats komen goede vrienden en de belangrijkste geluksfactor voor velen is een goede, romantische relatie.

Natuurlijk is een eerlijk loon belangrijk, maar op veel plaatsen heerst de misvatting dat loon werknemers motiveert en “gelukkig” maakt. Extrinsieke motivatoren zoals salarisverhogingen, bonussen, auto’s van de zaak, enz. hebben echter vaak geen langetermijneffect en worden snel als de nieuwe norm beschouwd. Daarom berust het principe van werkgeluk op intrinsieke motivatoren. Niet wat je denkt over je werk, maar hoe je je voelt op je werk is bepalend voor je werkgeluk.

HOE KAN WERKGELUK WORDEN GECREËERD?

Resultaten worden bereikt wanneer je aan het eind van de werkdag weet dat je iets hebt bereikt en op de een of andere manier hebt bijgedragen aan een groter geheel. Het is vooral belangrijk om betekenis te zien in je werk. Misschien ken je dit gevoel wanneer je ‘s avonds naar huis gaat en trots bent op wat je hebt bereikt. Streven naar een doel en het helpen van andere mensen zijn twee punten die stevig in ons mensen verankerd zijn en ons motiveren om elke ochtend opnieuw op te staan.

Bovendien voelen wij mensen ons veel gelukkiger als we onszelf kunnen ontwikkelen en als we lof en erkenning krijgen voor ons werk. Het is dan ook de taak van managers om de zinvolheid van taken duidelijk te communiceren, constructieve feedback te geven en werknemers te prijzen. 

Ben jij benieuwd hoe het zit met het werkgeluk van jou of je werknemers. Dan is de werkgeluk test van Testgroup.nl een mooie manier om daar achter te komen!